Kunst en cultuur in Almere: Boulevard Of Broken Dreams

In Almere is er zowel bij de gemeente als bij de inwoners een sterke wens voor een museum van internationale allure. Op dit moment is er een onderzoek gaande naar de haalbaarheid door een kwartiermaker dat een slordige 100.000 euro gaat kosten. De grote vraag is wat voor soort museum er bij een New Town als Almere zou passen? We gaan hier natuurlijk geen Van Goghs of Rembrandts exposeren. Een museum voor digitale kunst lijkt heel goed bij een jonge en moderne stad als Almere te passen. Het Dutch Digitaal Art museum Almere (DDAMA) doet hier al 4 jaar onderzoek naar en het is jammer dat de gemeente Almere dit bijzondere burgerinitiatief vrijwel volledig negeert.

Vechten tegen ambtelijke windmolens

In Almere probeert Christine van Stralen als een hedendaagse Don Quichot al vier jaar lang haar dromen en ideeën over een museum voor digitale kunst in Almere onder de aandacht van de gemeente te brengen. Het is een klassiek verhaal geworden van iemand die voortdurend van het kastje naar de muur wordt gestuurd. De gemeente is niet dol op eigenwijze, lastige en rebelse dwarsdenkers met een grote passie voor kunst en cultuur. Een tamelijk ongeloofwaardige excuus is dat er ‘geen geld’ zou zijn voor een dergelijk  initiatief terwijl er een ‘voorbereidingsbudget’ van 13 miljoen is uitgetrokken voor een museum en dan is er nog geen paal in de grond geslagen.

Het is een gemiste kans dat de gemeente Almere de potentie van de ideeën van het DDAMA maar niet kan of wil begrijpen omdat een museum voor digitale kunst heel goed bij een New Town als Almere past. Digitale kunst is sterk in opkomst, iets voor een jonge stad met veel jonge inwoners, het is interactief en hoort helemaal bij deze tijd van internet, social media, influencers, gezichtsherkenning, Black Mirror (Netflix), cybercrime, nepnieuws, trollen, werken op afstand (corona) en nog veel meer. Met die ontwikkelingen werken digitale kunstenaars en de resultaten zijn vaak verbluffend en interessant voor een heel breed publiek.

Het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) heeft in 2015 zelfs een jaar in De Voetnoot gezetten recht tegenover het stadhuis. Met minimale middelen en op eigen kosten heeft het DDAMA een werkend museum in De Voetnoot van de grond getild. De gemeente was weliswaar zo coulant dat er geen huur betaald hoefde te worden maar na een jaar werd de stekker er alweer uitgetrokken. En nu lijkt de gemeente zelf met het idee aan de haal te gaan. Ere wie ere toekomt!

Foto: Christine van Stralen

Een museum voor digitale kunst past goed bij New Town Almere

In Japan begrijpen ze dat een museum voor digitale kunst helemaal van deze tijd is.

Wat is digitale kunst?

Museum Dah Busan in Korea

Bill Viola – The Raft, May 2004