Uit nood geboren

In 2007 werd het huidige KAF in gebruik genomen als nieuwe stadsschouwburg en als onderkomen voor het Centrum voor Kunstzinnige Vorming (CKV). In 2010 werd de nieuwe bibliotheek geopend en daarmee kwam De Voetnoot vrijwel leeg te staan. In die periode was er in 2008 ook nog een wereldwijde bankencrisis wat ook in Nederland een grote weerslag had op de economie en werkgelegenheid. Desondanks – of juist daardoor – kon Culturele broedplaats De Voetnoot floreren.

Uit nood geboren werd in 2007 het gebouw van zo’n 9.000 m² in gebruik genomen als creatieve broedplaats, zoals dat in andere steden ook al nieuw en hip was. Een mooi voorbeeld waarbij de gemeente Almere een faciliterende rol op zich nam en waar burgers (in dit geval creatieve ondernemers) dankbaar gebruik van maakten.

Uit nood geboren

In 2007 werd het huidige KAF in gebruik genomen als nieuwe stadsschouwburg en als onderkomen voor het Centrum voor Kunstzinnige Vorming (CKV). In 2010 werd de nieuwe bibliotheek geopend en daarmee kwam De Voetnoot vrijwel leeg te staan. In die periode was er in 2008 ook nog een wereldwijde bankencrisis wat ook in Nederland een grote weerslag had op de economie en werkgelegenheid. Desondanks – of juist daardoor – kon Culturele broedplaats De Voetnoot floreren.
Uit nood geboren werd in 2007 het gebouw van zo’n 10.000 m² in gebruik genomen als creatieve broedplaats, zoals dat in andere steden ook al nieuw en hip was. Een mooi voorbeeld waarbij de gemeente Almere een faciliterende rol op zich nam en waar burgers (in dit geval creatieve ondernemers) dankbaar gebruik van maakten.

Open dag in De Voetnoot, 2017

Verkiezingsdebat in De Voetnoot, 2019

Intiem theater

Welke Almeerder kent niet de Voetnootzaal, dat intieme vierkante gebouw aan de achterzijde van de oude bibliotheek met die unieke sfeer. Talloze optredens, bijeenkomsten, theatervoorstellingen en muziekoptredens zijn er geweest en Almeerders konden zelf hun favoriete film vertonen in een omgetoverde filmzaal. Een theater voor ruim honderd bezoekers voordat corona dat aantal een stuk kleiner maakte. Maar ook dit gaat voorbij!

NIEUW LEVEN
Wij willen dit bijzondere theater weer nieuw leven inblazen zodat er iedere week op cultureel gebied voor alle Almeerders iets bijzonders te beleven is. En na de voorstelling wat eten of drinken bij Café op 2. Aantrekkelijk idee, toch? De Voetnootzaal is voor iedereen en van iedereen!

Foto: Gerry Keulen (gitaar), Alex Sitania (drum), Jonathan Arends (basgitaar) en Lars Posthumus (saxofoon) tijdens een open dag in De Voetnoot, 29 september 2019.

Volledig gerenoveerd!

De afgelopen jaren heeft De Voetnoot een grondige renovatie gehad. Nieuwe vloerbedekking, nieuwe dakkapellen, alles strak in de lak, LED-verlichting in het hele gebouw tot en met zonnepanelen op het dak. Het gebouw kan weer tientallen jaren mee. Ook is er veel geld gestoken in de verhuizing van Stadstoezicht Almere en Cameratoezicht Almere naar De Voetnoot. Er wordt nog gewerkt aan een modern deursysteem, maar dat staat nu allemaal op losse schroeven.

NIET DUURZAAM
Sloop betekent kapitaalvernietiging, verspilling van belastinggeld en is absoluut niet duurzaam. Iedereen vindt tegenwoordig duurzaamheid heel belangrijk. Zeggen dat je vóór duurzaamheid bent is makkelijk en kan iedereen. Maar duurzaam dóén, dat is de kunst!

VrijMibo en ZaMibo bij Café op 2

Wat zou Almere zijn zonder Café op 2? In dit voor Almeerse begrippen tamelijk a-typische café kun je terecht voor een wonderbaarlijke mix aan ‘evenementen’: er is een schaak-, dam- en klaverjasclub, VrijMibo en ZaMibo (wie weet wat dit is mag het zeggen), PubQuiz, karaoke, exposities, jamsessions en veel live optredens.

CARAÏBEN
Op het terras met de splinternieuwe pergola waan je je tussen de palmbladeren even op de Caraïben. Ook de ambtenaren, wethouders en burgemeester weten de buren aan de overkant regelmatig te vinden. Dat wil je allemaal toch voor geen goud van de wereld missen?

Foto: optreden Kasper Burger in Café op 2, 27 januari 2017

Een aantal creatieve bedrijven in De Voetnoot stellen zich voor

Atelier G

Sinds de zomer van 2008 hebben wij, Hetty Cramm en Letty van Drie, een atelier in de Voetnoot. Samen maken we grafiekkunst in kleine oplagen. ‘Ontdek de kunstenaar in jezelf!’ is ons motto.

Onze etspers is het belangrijkste werktuig en staat midden in het atelier. We kunnen er aan alle kanten omheen lopen en hebben volop licht en gelegenheid om onze kunst te maken. Deze plek inspireert en motiveert onze creativiteit. We werken schoon en gifvrij en ge(her)bruiken niet-traditionele materialen voor onze drukkunst.

Aan de grote werktafels is plaats om cursisten en gasten te ontvangen en natuurlijk om te werken. Hier in de Voetnoot hebben we een gelegenheid voor expositie van ons werk en dat van onze medekunstenaars gemaakt. Sloop van de Voetnoot betekent vrijwel zeker het einde van ons atelier.

Stichting VVFLEX

Stichting VVFLEX richt zich op talentontwikkeling en culturele participatie van diverse doelgroepen, waaronder kwetsbare doelgroepen.

Sinds april 2010 zijn we gevestigd in de Voetnoot. Onze activiteiten bestaan onder meer uit muzieklessen, jam- en bandsessies, talent-presentaties en uitwisselingsprojecten. De activiteiten worden laagdrempelig, betaalbaar of gratis en met vakkundige begeleiding geboden. Verder is onze repetitieruimte te gebruiken voor bands en individuen voor een vrij lage bijdrage, oftewel een centraal gelegen repetitieruimte die ook betaalbaar is voor de kleinere portemonnees.

Als de sloop doorgaat zijn we veel minder goed vind- en bereikbaar, wat gevolgen heeft voor komst van (minderjarige) leerlingen en andere bezoekers die meestal met het OV komen en vaak ook niet ver kunnen reizen. De Voetnoot is voor VVFLEX en veel van haar bezoekers tevens een thuishaven waar mensen al jaren komen en er dus ook sprake is van een groot stuk nostalgie.

Meer informatie: VVFLEX

Baharak Dehghan

Baharak Dehghan is beeldend kunstenaar en organisator van het regelmatig terugkerende surrealistische kunstevenement “L’AGE D’OR”. In 2006 studeerde ze af op de afdeling mode van de Gerrit Rietveld Academie. Momenteel woont ze in Almere en sinds 2019 is haar atelierruimte gevestigd in De Voetnoot. Ze maakt schilderijen en collages. Ze werkt ook in opdracht en heeft regelmatig exposities in binnen- en buitenland.

“Almere is een grote jonge stad met weinig kunst en culturele aanbod! De Voetnoot is een van de weinig inspirerende ruimtes binnen een stad vol met kunstenaars, muzikanten en creatieve makers. Zowel voor artiesten als voor liefhebbers en jonge leerlingen zal het heel triest zijn als De Voetnoot gesloopt wordt.”

Meer informatie: Baharak Dehghan

Geschiedenis ontstaat vanzelf

10 JAAR DE VOETNOOT
1 april 2007 – 1 april 2017

STEUN ONS EN TEKEN DE PETITIE!